2016/07/05

2016-07-03, Olimpinė distancija, 1,5 km plaukimas – 40 km dviratis – 10 km bėgimas, Trakai



Per paskutiniuosius kelerius metus Trakai tapo žinoma vieta ne tik dėl čia stūksančios garbingos pilies ir “Senosios kibininės”, bet ir dėl vykstančio triatlono, kuris kasmet pritraukia vis didesnį dalyvių skaičių. Šiais metais jau ketvirtą kartą čia vykau išbandyti save Olimpinėje distancijoje.
Artėjant prie Trakų pradėjo niauktis dangus ir, nors sinoptikų prognozėse to nebuvo numatyta,  prapliupo lietus. Visada smagiau, kai varžybos vyksta geru oru, tačiau negalėčiau pasakyti, kad dėl to subjuro nuotaika: oro temperatūra buvo tikrai komfortiška (apie 20˚C), vėjas nebuvo pernelyg juntamas, tad lietus truputį maišo tik tada, kai reikia išlipti iš automobilio ir pradėti ruoštis startui.
Kai pasidėjau dviratį į tranzitinę zoną, iki starto dar buvo likę apie 15 minučių, kurias nusprendžiau išnaudoti apšilimui vandenyje. Šiek tiek nuplaukęs į priekį sustojau apsidairyti - už kelių šimtų metrų matėsi Trakų pilis, o jos supantį Galvės ežero paviršių buvo nukloję smulkūs lietaus lašai. Vaizdas, kurio nepamatysi, pasilikęs sekmadienio rytą lovoje. Parplaukęs atgal į starto vietą ir sukirtęs rankomis su pažįstamais bičiuliais, laukiau starto. Po kojomis radau lygiai nugludintą akmenį, į kurį įsispyriau, tikėdamasis, kad pavyks geriau atsispirti, kai bus duotas startas. Turiu pasakyti, kad šis akmuo man tikrai pravertė ir pavyko nepatekti į plaukikų „mėsmalę“. 
A.Didžgalvio foto




Plaukimo pradžia buvo labai greita, man pačiam buvo netikėta, kai pajutau, kad „užtraukė“ kvėpavimą ir kaskart, bandant įkvėpti oro, atrodė, kad tik maža jo dalis patenka į oro badą patiriančius plaučius. Turėjau įjungti protą tam, kad nuraminčiau kūną. Po truputį, kvėpavimui nurimus, pradėjau žvalgytis pirmojo plūduro. Tai buvo bene įspūdingiausia plaukimo rungtis, kurioje kada nors teko dalyvauti – reikėjo apiplaukti aplink  pilį. Trasa buvo sužymėta raudonais plūdurais, kurie buvo išsidėstę gana toli vienas nuo kito, todėl dažnai reikėjo pakelti galvą, norint susiorientuoti, kur plaukti. Tai šiek tiek išmušdavo iš ritmo. Nepaisant to jaučiausi gerai ir jaučiau, kad plaukiu su šiokiu tokiu rezervu. Kartu su manimi plaukė dar 3-4 plaukikai, tačiau nei vieno iš jų nepažinojau, spėju, kad tai buvo estafečių rungčių dalyviai. Iš vandens išlipau penktas, distancijoje užtrukęs 20 min 36 sek. Panašiai, kaip geriausiais sportavimo metais. Nors man pasirodė, kad plaukimo distancija  buvo šiek tiek trumpesnė. 


Trakų triatlonas yra neįprastas tuo, kad, nepaisant to, kad tai yra Olimpinės distancijos triatlonas, kuriame įprastai neleidžiamas važiavimas TT dviračiais, čia jais galima važiuoti. Aš važiavau su savo senuku plentinuku, kuris galbūt ir yra matęs bei patyręs nemažai, bet visgi su juo varžytis yra labai sunku prieš įspūdingai atrodančius ir kainuojančius TT dviračius. Morališkai tam ruošiausi ir bandžiau save nuteikti, kad patekti į 10-uką Trakų triatlone, būtų tikrai mane tenkinantis rezultatas, todėl įsikibęs į dviračio vairą bandžiau laikyti frontą, kuris buvo apšaudomas pro šoną lekiančiais varžovais, kurie negailestingai toldavo horizonte.

 Turėjau pripažinti, kad mano jėgos buvo per silpnos ir tiesiog negalėjau palaikyti tokio tempo, kurį diktavo šių varžybų lyderiai. Jau ne pirmą kartą šiais metais pagaunu save mintyse, kad mindamas dviračio pedalus, pradedu laukti bėgimo, tikėdamasis, kad „ten“ bus geriau. Tai nėra gera tendencija, nes nukėlinėti geresnius laikus į ateitį, vietoj to, kad stengtis kažką pakeisti dabartyje, nėra geriausia strategija. Po dviračių rungties krentu į tryliktąją poziciją ir įsispyręs į permirkusius bėgimo batelius, išskubu į bėgimo trasą.
Mano nuostabai kojos buvo pakankamai lengvos ir jau pirmojoje įkalnėje pralenkiu pirmąjį varžovą, sutiktą bėgimo rungtyje. Deja, kiti varžovai buvo taip toli priekyje, kad aš jų net nemačiau. Visgi nubėgus dar kilometrą, man pro šoną prabėgo kitas bėgikas. Įtariu, kad tai buvo Žilvinas Grigaitis, kuris buvo greitesnis plaukimo rungtyje, bet vėliau jį pralenkiau dviračiuose. Apsisukęs po pirmojo rato (po 5 km) pamačiau, kad prie manęs galingais žingsniais artėja Armandas Rokas – senas bičiulis, kuris gyvena ir tarnauja Danijos kariuomenėje. Puikiai pamenu jo pirmuosius žingsnius triatlone, kai jis prieš keletą metų prisijungė prie mūsų „Darnos“ klubo kolektyvo ir pradėjo mokintis plaukti. Per pastaruosius metus Armandas padarė didžiulę pažangą (pernai jis netgi įveikė dvigubo ultra triatlono nuotolį!), o šiais metais kaip lygus su lygiu kaunasi Olimpinėje distancijoje. Likus maždaug kilometrui iki finišo, pajutau ant peties ranką. Tai buvo ne kas kitas, o Armandas! Keista, pajutau net tam tikrą džiugesį – jausmas, tarsi mokinys pralenktų  mokytoją.

A. Didžgalvio foto



 Paskutinėje bėgimo rungtyje užtrukau 45 min 29 sek., o visą Olimpinę distanciją įveikiau per 2 val. 23 min ir 1 sek. Nepaisant to, kad sau išsikelto uždavinio neįvykdžiau ir finišavau 14-as, visgi šias varžybas vertinčiau kaip kokybiškiausią metų startą. Jaučiu, kad pavyko “pakelti” plaukimą ir šiek tiek patobulėti bėgime. Deja, dviratis ir toliau išlieka mano silpniausia rungtis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą