2011/02/14

12 val. plaukimo maratonas, 2011-02-04, Panevėžys

Kai lapkričio mėnesį sužinojau, kad vasario pradžioje Panevėžyje bus rengiamas 12 val. plaukimo varžybos dar nebuvau tikras ar dalyvausiu. Tačiau visgi apsisprendžiau plaukti, nes kaip tik buvau Lietuvoje, be to šiame laikotarpyje nebuvo varžybų, o ir šiaip buvo įdomu pabandyti kažką naujo. Be to varžybos buvo organizuojamos baseine, kuriame treniruojuosi, todėl būtų buvę liūdna stebėti į varžybų dalyvius nuo kranto.
Varžybos buvo rengiamos baseine, kuriame daugiau nei 10 metų treniruojuosi

Varžybų principas paprastas – per 12 val. nuplaukti kuo didesnį atstumą. Poilsio laikas neribojamas.
Tačiau šis plaukimas turėjo ir keletą specifinių bruožų:
¨      Startas buvo duotas 20 val. vakare, o finišas 8 val. ryte.
¨      Šiame plaukime nebuvo leidžiama naudoti triatlonui skirtų plaukimo kostiumų, kurie paprastai yra leidžiami panašaus pobūdžio plaukimo maratonuose.

Tai nebuvo pirmos tokios varžybos, kuriose man teko dalyvauti. Prieš tai du kartus dalyvavau paros (24 val.) plaukimo varžybose. Nors tąkart abu kartus pavyko nugalėti, tačiau nelabai sureikšminu šių laimėjimų, nes paprasčiausiai nebuvo varžovų, su kuriais būtų galima rungtyniauti. Todėl tąkart plaukiau tiek, kad užtektų pergalei.
Prieš keturis metus kartu su Dainiumi (kairėje) paros plaukimo varžybose (Ignalina)
Šįkart varžovai buvo stiprūs, todėl laukė įdomi kova.
Gerai žinojau, kokiu tempu turiu pradėti plaukimą, tad stengiausi greičiau “nugrimzti” į save ir tiesiog mėgautis plaukimu. Per pirmąją valandą nuplaukiau 3700 m. 50 m daugiau buvo įveikęs gretimame takelyje plaukiantis šiaulietis T.Gruslys.
Antroje valandoje jis padidino savo pranašumą iki 100 m. Kai Tomui prie manęs priplaukus antrą kartą, pradėjome plaukti kartu.
Tomas Gruslys (kairėje) ir aš (geltona kepurėlė) daugiau nei 1,5 val. plaukėme kartu
Taip plaukėme apie 1,5 val. Netgi tuo metu pamaniau, jog šitaip plaukiant būtų smagu varžytis iki pat plaukimo pabaigos, bet tai buvo sunkiai įmanomas variantas, nes prieš akis dar buvo aštuonios valandos plaukimo. Puikiai žinojau, jog tikrasis plaukimas prasidės po maždaug 6 val. Tačiau ir tiek neprireikė. Po trijų valandų plaukimo T.Gruslys buvo nuplaukęs 10 800 m, mano sąskaitoje buvo 10 700 m, o trečioje vietoje plaukiusio R.Garenčiks sąskaitoje – 10 250 m. Mano pirmaujantis kolega pradėjo atsilikinėti ir vis dažniau stoti, o vėliau, deja, dėl sutrikusio virškinimo turėjo pasitraukti iš varžybų.
Po keturių valandų plaukimo pradėjau šalti
Aš jaučiausi gerai, bet po keturių valandų pajutau, kad pradėjo vėsti kūno temperatūra ir tai buvo bloga žinia, nes šį „procesą“ tikėjausi patirti po 6-7 val.
Tad baigiantis 5 val. išlipau iš vandens ir nuėjau į dušą. Tiesiai į dušą brolis atnešė maisto davinį, kurį buvau suplanavęs suvalgyti po septynių valandų. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti labai romantiška stovėti po karštu dušu ir gerti kavą, tačiau tada tos romantikos nebuvo daug: buvo antra valanda nakties ir kūnas vargiai šilo. Į dušą taip pat atėjo mano takelio kolega latvis Raimonds Garenčiks.
Grįžau į baseiną po maždaug 25 min stovėjimo po dušu. Nutariau žūtbūt nuplaukti 2 val. ir tik po jų vėl išlipti iš vandens pasišildyti. Mano romantiška vakarienė po dušu nepasidavė „užmigusiems“ bei sušalusiems virškinimo fermentams – sustojo skrandis. Nebegalėjau priimti jokio maisto, tad gėriau tik arbatą. Praėjus šešioms valandoms po duoto starto savo sąskaitoje turėjau 19450 m, mano takelio draugas R.Garenčiks buvo antras su 18 350 m, tuo tarpu trečiojoje vietoje plaukė vienintelė šių varžybų moteris Alina Padleckaitė su 16 800 m.
Po dviejų valandų plaukimo lipu iš vandens antrą sykį. Sustojimas trunka apie 45 min. Bandau sušilti ir atgaivinti skrandį. Nei vieno, nei kito nepavysta padaryti. Neriu atgal į vandenį. Praplaukiu valandą ir vėl išlipu.
R.Garenčiks nenuilsdamas įrėsi į priekį
Tuo momentu buvau praplaukęs 29 km ir nebeturėjau jokio noro lįsti į vėsų vandenį. To ir nebūčiau daręs, tačiau mano takelio draugas Raimonds Garenčiks toliau įrėsi į priekį.  
Turėjau apie 2 km pranašumą tad nutariau palaukti, kol jis visai priartės prie manęs. Paskutinį kartą į vandenį įlipau, kai laikrodis rodė apie pusę 7 ryto. Nuplaukiau dar 3 km ir nors buvo likę dar nemažai laiko iki 8 valandos (kai buvo duotas finišas varžybų dalyviams), išlipau iš vandens, nes jau buvau tikras, kad niekas nebepavys. Taigi nuplaukiau 32 km, antras buvo R.Garenčiks su 30 km, o trečia A.Padleckaitė su 25 km.

Gana nelengvai iškovota taurė
Kai kam gali pasirodyti keista, kodėl taip dažnai miniu “vėsų vandenį”, juk čia baseino vanduo. Kaip žinia, žmogaus vidutinė temperatūra yra apie 36,8°C, o baseino vandens temperatūra buvo apie 27°C, tad bemaž 10°C mažesnė.   Būnant ilgai tokiame vandenyje, kai odos sąlytis su vandeniu yra tiesioginis, žmogaus kūno temperatūra pradeda kristi. Tačiau šiuo atveju galėtų apsaugoti didesnis riebalinis sluoksnis, kurio pertekliumi pasigirti negaliu.
Noriu padėkoti savo broliui ir draugui Sauliui, kurie pasikeisdami buvo šalia manęs visą naktį.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą